Mierea de albine – proprietăți
Mierea este un aliment cu aspect semifluid, vâscos ori cristalizat, care are un gust dulce și ușor parfumat și o culoare specifică. Are un conținut mare de zaharuri, vitamine, acizi organici, enzime și substanțe minerale, iar în raport cu substanțele colorate din nectar (pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, cantofilă), culoarea mierii poate să difere de la incolor până la neagră.
Proprietăți terapeutice ale mierii de albine:
Antibacterian;
Antibiotic;
Antiinflamator;
Bio-stimulator;
Anti-carii;
Curativ;
Depurativ;
Emolient;
Energetic;
Laxativ;
Imunostimulent;
Nutritiv;
Regenerativ pentru țesutul cognitiv;
Tonicardiac.
Mierea este percepută drept un produs sănătos, cu valențe pozitive, spre deosebire de zahăr. Dincolo de toate beneficiile mierii, aduse organismului, este important să știm și care este impactul pe care mierea îl aduce siluetei.
Mierea îngrașă?
În realitate, mierea are o compoziție aproape identică cu cea a zahărului, deoarece conține molecule de fructoză și celuloză, însă, dacă în cazul zahărului moleculele sunt legate între ele, în cazul mierii, aceste molecule sunt libere. Ce înseamnă asta? Organismul absoarbe mai repede consumul de miere, fără un consum prea mare energetic, spre deosebire de zahăr, acolo unde este nevoie de un efort al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide. Ce este important de reținut, mierea are o putere de îndulcire mult mai mare decât zahărul și se absoarbe mai repede în sânge, spre deosebire de zahăr.
Are un indice glicemic mai mare decât zahărul (150 miere – 90 zahăr), așa că mierea provoacă o descărcare mai mare de insulină din pancreas. Din punct de vedere energetic, din punct de vedere al greutății, mierea are mai puține calorii față de zahăr (3 cal/g vs.4 cal/g), dar diferența este compensată și de consistența mierii, deoarece mierea este cu mult mai densă și mai grea decât zahărul. Mierea poate fi considerată și o cantitate de zahăr topit, iar din punct de vedere al caloriilor, avem următoarele valori: O linguriță de zahăr (4,5 gr) – între 16 și 20 de calorii; O linguriță de miere (8, 10 gr) – între 25 și 30 de calorii. Avantajul pe care mierea îl are detașat în fața zahărului este faptul că aceasta are o putere de îndulcire mai mare, iar pentru a obține același gust dulce se va folosi o cantitate mai mică de produs.
Concluzia: mierea este un aliment care trebuie întotdeauna consumat cu măsură, strict pentru gust, nu ca și aliment de bază.
Citeşte întreaga ştire: Beneficiile mierii de albine. 10 afecțiuni în care mierea face adevărate minuni, sursa: Libertarea/ro, autor Camelia Sinca, 03.06.2019
3 Iunie 2016
456
0
0
Adaugă un comentariu